Home

 

S-a inselat Einstein?

Ceasuri care functioneaza cu o precizie extraordinara pe Statia Spatiala si in cadrul altor misiuni spatiale ar putea sa determine daca Teoria Relativitatii a lui Einstein este corecta. Totodata aceste masuratori ar putea sa schimbe dramatic modul in care privim si intelegem universul.

Teoria, prezentata pentru prima oara in 1905, ne spune ca un observator care se misca cu o viteza uniforma, indiferent de viteza si de directie, atunci pentru acest observator legile fizicii si viteza luminii sunt aceleasi. De exeplu, daca stam nemiscati si scapam o moneda, aceasta va cadea direct spre pamant. In mod similar, daca ne aflam intr-o masina si mergem cu o viteza constanta, moneda va cadea direct spre pamant in mod similar.

Totusi, teorii recente incearca sa combine gravitatia si fizica particulelor sugerand ca relativitatea lui Einstein nu se aplica intotdeauna; schimbari in timp si spatiu pot avea loc chiar daca este foarte dificil sa masuram aceaste schimbari de pe Pamant.

"Statia Spatiala va avea casuri extra-sensibile la bord si este cel mai potrivit loc pentru a testa teoria", a declarat doctorul Alan Kostelecky, profesor de fizica la Indiana University, Bloomington. "Comparand extrem de precis ceasuri care opereaza in gravitatie zeor, modificari minunscule se pot sesiza pe masura ce statia spatiala se misca in jurul Pamantului". Aceste modificari ar incalca teoria lui Einstein, care spune ca nu ar trebui sa fie nici un fel de diferenta intre ceasuri.

"Daca s-ar detecta asemenea mici modificari s-ar declansa o revolutie in lumea stiintifica si in modul in care privim structura fundamentala a spatiului si a timpului", a mai adaugat Kostelecky. "Ne-ar permite sa aprofundam cunostele legate de formarea universului si modul de operare al naturii."

Masuratorile efectuate pe Statia Spatiala au mai multe avantaje fata de cele efectuate pe Pamant, deoarece axa de rotatie si rata de rotatie a Pamantului sunt fixe. In spatiu, axa orbitala a satelitului si rata rotatiei pot fi diferite si totodata sunt posibile si viteze mai mari. Masuratorile in spatiu ar fi astfel cu mult mai sensibile la schimbari de minute care ar incalca Teoria Relativitatii a lui Einstein.

Kostelecky si colegii sai Robert Bluhm de la Colby College, Waterville, Charles Lane de la Berry College si Neil Russel de la Northern Michigan University au propus utilizarea mai multor tipuri de ceasuri pe statia spatiala. De exemplu, unul dintre aceste ceasuri ar utiliza un "maser", un fel de verisor al laser-ului. In loc sa emita lumina, precum un laser, maser-ul emite microunde cu o frecventa specifica.

Alte tipuri de ceasuri sunt deja planificate pentru statie si ar putea si ele sa fie folosite. Misiunile viitoare vor include primul ceas atomic in spatiu, ceasul experimental - Rubidium Atomic si altele.

Kostelecky a mai declarat ca experimentele cu ceasuri in spatiu ar putea avea rezultate uimitoare. De exemplu ar putea sa aduca dovezi in spijinul teoriei string-urilor. In mod traditional, oamenii de stiinta sunt de parere ca cele mici unitati in univers sunt particulele. Totusi, sustinatorii teoriei string-urilor sunt de parere ca cele ai mici unitati sunt stringurile. In anumite teorii legate de aceea a string-urilor, spatiul gol are o directie intrinseca. Aceasta "directie" ar putea sa faca ceasurile de pe statia spatiala sa ticaie la intervale diferite, in functie de orientarea lor.

In plus, in viitor se preconizeaza si alte misiuni legate de teoria relativitatii. Misiunea SpaceTime, care este deocamdata in stadiu de proiect, ar urma sa duca trei ceasuri pana langa planeta Jupiter, pentru ca apoi sa se indrepte rapid spre soare, asemeni unui carusel din parcurile de distractii. Viteza mare a acestor teste NASA ar putea sa faca posibile si alte teste sensibile.

Lucrarea elaborata de Kostelecky si colegii sai a aparut in numarul din 4 Martie al Physical Review Letter. Gasiti resursele online la http://parola.aps.org, volumul 88, articolul 090801 din 2002.

Animatii legate de experimentele propuse le puteti gasi la umatoarele link-uri:

 

http://www.jpl.nasa.gov/videos/sg/space_physics.html

sau

http://physics.indiana.edu/~kostelec/mov.html

Mai multe informatii despre experimente NASA din programul Fundamental Physics se pot gasi pe urmatoarele site-uri web:

http://physics.indiana.edu/~kostelec/faq.html

http://spaceresearch.nasa.gov

http://funphysics.jpl.nasa.gov

Sursa: NASA        

Traducere si adaptare   
Dan Radulescu     

Powered by