Home

 

Doriti o copie perfecta a dumneavoastra?

Eu traiesc in Seattle, USA, de mai multi ani si aici simti, cu siguranta, pulsul noilor tehnologii venind spre tine, mai rapid decit te astepti. In special al bio-tehnologiilor. Daca te duci la Supermarket poti sa cumperi si sa maninci rosii cu gene de pui (a se citi pui de gaina!). Care este avantajul? Au gustul mai bun!

Luna asta (noiembrie 2000) au anuntat ca retrag din magazine nu-stiu-cite sute de tone de produse pe baza de malai, alterat genetic, care se pare ca produce alergii alimentare la unele persoane! Alterarea genetica a ajuns sa afecteaze din ce in ce mai multe vieti. Iar de cele mai multe ori fara ca sa ne dam seama. Mai ales daca nu citesti cu atentie etichetele. Laptele de la vaci injectate cu hormoni de crestere (hormoni obtinuti pe culturi de celule) umple deja, pe aici rafturile frigiderelor. Iar acesta este abia inceputul!

Clonarea este acum la moda! Vrem clonare!, striga unii. Interzice-ti clonarea!, striga altii.

Statele lumii introduc noi legislatii; in America, Anglia, Japonia, Coreea si in alte parti ale lumii...

Din 7 Martie 2000 in Japonia cei ce nu respecta legislatura clonarii, intra la puscarie.

"The 6th Day", ultimul film a lui Arnold Swartzenegger, ce a debutat pe ecrane in Noiembrie 2000, este tocmai povestea unui clonat! In versiunea Hollywood.

Dar care este adevarul?

Daca nu sinteti inca prea informati, despre ce este vorba si daca inca mai credeti ca este un subiect doar de SF, va inselati! Clonarea este procedeul genetic prin care se pot optine copii identice ale aceluiasi individ. Cite? Practic un numar infinit. Iar ca sa obtii noi indivizi nu ai devoie de ambele sexe! O singura femela, din orice specie, este suficient! Adio, suprematzie masculina!

Intii a fost Dolly.

Dolly este o oaie si este prima fiinta vie, primul mamifer, clonat in Anglia in 1997.

Ian Wilmut, Keith H. S. Campbell si colegii din echipa de cercetare de la Roslin Institute linga Edinburgh, Scotland, au anuntat in Februarie 1997 ca au obtinut un miel de la o oaie fara a folosi interventia unui berbec! Suna umoristic nu-i asa? Dar de fapt este minunat! Este sublim.

In 1997 omul a invatat cum sa creeze viatza!

Ori daca noi putem creea animale, doar dintr-o singura celula, sau o copie a unei persoane umane, decedate in urma cu 20 de ani, sa zicem, doar dintr-un fir de par, pastrat undeva intr-un album fotografic, care este de fapt concluzia. Ca incet dar sigur, noi toti, ne transformam intr-un fel de Dumnezei!

Numai ca din pacate, acesta minunata abilitate, are darul, trist, sa sperie pe prea multi si sa loveasca in institutii cladite cu 2000 de ani in urma!

27 aprilie 1998.

Cercetatorii de la Laboratorul Tomakomai din Hokkaido, Japonia au clonat vaci utilizind celule vii din laptele de vaca. Celule ale glandei mamare, care in mod normal se afla in lapte, au fost folosite in clonarea vacii de la care s-a extras laptele. Dupa ce au fost implantate, vaca din experiment a adus pe lume, cu succes, doi vitei de 44 de kg si respectiv 45 de kg. Unul prin cezariana, celalalt pe cai naturale. Pentru motive necunoscute vitzeii obtinuti prin clonare sint mult mai mari, in uter, decit cei nascuti prin fertilizarea normala.

15 decembrie 1998.

O echipa Sud Coreana de la Clinica de Infertilitate din Kyunghee University Hospital in Seoul au anuntat ca au clonat cu succes o fiinta umana, folosind o tinara de 30 de ani. Au oprit experimentul dupa citeva diviziuni celulare, fiind speriati de repercusiunile legale.

25 august 1998 College Station, Texas.

O pereche de americani ofera 2,2 milioane de dolari unei echipe de cercetatori, cu scopul de a le clona ciinele familie,care tocmai murise. Celule vii ale animalului, ce se numise Missy, au fost recoltate si pastrate. Pe Internet site-ul este: http://www.missyplicity.com/

Lazaron Biotechnologies va ofera prezervarea celulelor din animalul preferat, ciine, pisica, cal, afirmind ca in viitorii 5-10 ani, copii prin clonare vor fi la un pret acceptabil pentru cei doritori. (http://www.lazaron.com/)

In America si Japonia sint foarte aproape de a realiza primul porc clonat, avind gene umane, porci ce vor fi folositi ca donatori de organe. In special ficat si valve cardiace.

Octombrie 1999.

Un grup de cercetatori spera sa cloneze un mamut din celule inghetate gasite in Siberia. Procesul se apreciaza va dura cel putin 5 ani.

Martie 2000.

Japonia a declarat ca va condamna la inchisoare pe cei ce incalca "legile clonarii".

Presedintele Bill Clinton a anuntat inghetarea fondurilor Federale pentru cercetari in clonarea umana si a sfatuit National Bioethics Advisory Commission sa intre in actiune.

Donald Wolf de la Institutul Oregon Regional Primate Research Center a clonat maimute din specia Rhesus.

Roslin Institute, aflat mi se pare, in Bahamas, a anuntat ca va construi un laborator pentru persoanele care vor sa fie clonate si au banii necesari ca sa plateasca!

Primul soarece obtinut prin clonare a murit dupa 2 ani si 7 luni! A trait cu 7 luni mai mult decit majoritatea soarecilor nascuti normal. Pentru motive nu prea sigure inca, clonarea pare sa incetineasca imbatrinirea.

Paul Rainsbury, ginecolog la Bupa Roding Hospital Essex a considerat ca obtinerea unui copil prin clonare, pentru parintii care tocmai au pierdut un copil (adica o copie fidela a copilului mort) ar fi un gest uman si ar ameliora tragedia pierderii unicului copil, in cele mai multe cazuri.

Berkeley, California. Un grup numit "The Second Coming Project", (adresa de Internet: http://www.clonejesus.com/), si-a propus sa-l cloneze pe Iisus! Totul este sa gaseasca o femeie care sa vrea sa duca la termen sarcina! Ideea este sa recolteze material genetic de la una din relicvele aflate in pastrare, in diferite biserici din Europa (care sa afirma ca sunt legate de Iisus). Grupul chiar a afirmat ca nu este nevoie ca mama surogat sa fie virgina! Ei au mai spus ca numai asa putem afla daca clonul va avea puteri divine! Ba chiar au fixat si o data pentru nasterea clonului! 25 decembrie – Craciunul din 2001.

Problemele care au ramas ne rezolvate sunt urmatoarele:

1. Relicvele trebuie sa fie autentice. Prin mumificare materialul genetic de obicei sa fragmenteaza;

2. Clonarea a fost obtinuta pina acum numai din celule congelate.

Si asta este abia inceputul! In fond s-au scurs abia 3 ani de la prima clonare reusita.

Stiti ce imi trece prin minte acum?

Stiu precis ca undeva, aici in America, pastrat pe un raft, intr-un loc bine pazit, intr-un borcan cu formol cit se poate de banal, se afla creierul lui Einstein!
Dr. Sorin Sarbulescu  

Powered by