Home


Lord of The Ring - Fratia Inelului

 
Trei inele pentru stapanii elfi cei de sub soare,
Sapte pentru ei, piticii de vita din sali de stanca,
Noua, Oamenilor care stiu ca-n lumea lor se moare,
Unul pentru el, Seniorul Intunecimii-n noaptea lui adanca
Unde-s Umbrele in Tinutul Mordor, ca sa le gaseasca.
Si pe toare sa le adune un inel, si altul nime,
Sa le ferece pe toate, astfel sa le stapaneasca,
Unde-s Umbrele, in Tinutul Mordor, in intunecime.

 
Sunt foarte putini aceia care nu au citit sau nu au auzit de renumitul ciclu fantasy al lui Tolkien – “Lord of the Rings”. Mai nou, primele doua carti din aceasta incredibila epopee literara au fost traduse si la noi in tara, asa ca am avut cu totii posibilitatea de a ne delecta cu aventurile lui Frodo, Gandalf si Bilbo. Intamplarile la care participa ei au loc pe un taram pe cat de bine realizat de Tolkien pe atat de greu de vizualizat si mai ales de transpus pe pelicula.

Tinutul magic si plin de elemente fantasy al Inelelor ramane unul dintre reperele de baza ale acestui tip de literatura. Mai mult, ciclul “Lordul Intelelor” este cu siguranta opera de capatai a literaturii fantasy, o literatura care atrage un public din ce in ce mai larg. Avand in spate o asemenea popularitate, era inevitabil ca se va gandi cineva la ecranizarea acestor carti. Astfel ideea ecranizarii ciclului a devenit realitate, filmarile incepand in 2000. Rezultatele lor se vor vedea la sfarsitul anului 2001. Vor urma continuarile – “Cele doua turnuri” – in decembrie 2002 si “Intoarcerea Regelui” cu un an mai tarziu.

Actiunea cartii este destul de complicata si intortocheata. Este foarte interesant de vazut cum au inteles scenaristii filmului sa ne ilustreze peripetiile prin care trec eroii lui Tolkien, mai ales ca, avand in vedere dimensiunile romanelor, s-au taiat cu siguranta anumite intamplari si s-a sarit peste anumite amanunte. Un alt element dificil de care s-au lovit cu siguranta realizatorii filmului este faptul ca eroii principali – hobbiti – nu sunt de dimensiunile (fizice) ale oamenilor. Fara indoiala ca gasirea actorilor principali a fost o munca titanica, care s-ar putea sa nu fi avut rezultatele asteptate. In plus, pe langa hobbiti, lumea Inelelor este populata de numeroase personaje tipice genului fantasy, dar care nu s-au vazut niciodata pe marele ecran. Filmul este aproape un inceput – in domeniul ecranizarii romanelor fantasy – si este foarte important ca el sa fie cat mai aproape de perfectiune, mai ales ca-si propune doua continuari.

Filmul este realizat in Noua Zeelanda, fiind productia cu cel mai impresionant bugete – aproape 130 milioane $ - realizata in aceasta tara. Calea pentru producatorii de la Hollywood spre aceasta tara a fost deschisa de seriale precum Xena – Printesa razboinica sau Hercule.

In distributia filmului ii vom intalni pe Ian McKellen, Sean Bean, Liv Tyler, Ian Holm, Christopher Lee, Elijah Wood, Sean Astin, Billy Boyd si Cate Blanchett. Regia este semnata de Peter Jackson si producatorii acestui film sunt Rick Porras si Fran Walsh.
 

Site-ul oficial al filmului se afla la adresa: http://www.lordoftherings.net

Sorin Sarbulescu  
& Dan Radulescu  

Powered by