Home


Vis...

de  Marius Ungureanu  

Orice strain ar fi tentat sa spuna ca viata, aici pe Dreen, este un spectacol continuu. Este adevarat ca poti face multe lucruri, iar daca esti vizitator si ai platit enormul pret pentru a petrece o saptamana aici, risti sa fii dependent. Bineinteles insa asa ceva nu se poate poate intampla; oricum figura de stil se poate integra destul de bine in demonstratie. La sfarsitul sejurului, Gardienii vor avea grija sa iti amintesti exact cat trebuie, ceea ce inseamna de fiecare data indeajuns pentru a te determina sa faci rost de banii necesari unei noi excursii. Nu te gandi ca ai cum sa ii pacalesti si sa ramai aici. La venire iti vor atasa un biosemnal care le va indica daca o iei razna. Si cred ca nu e nevoie sa iti spun, strainule, ce te asteapta daca vrei sa ii pacalesti.

Atata timp cat stai cuminte in segmentul dedicat vizitatorilor nu ti se pot intampla prea multe lucruri rele. De fapt, in opinia lor nu ti se poate intampla nimic rau, dupa cum megaretelele de publicitate te-au informat deja. "Cel mai natural mod de a visa/Devanseaza VR/Siguranta somnului de acasa". Am auzit si eu, desi regulile interziceau. Si totusi, un infim risc exista, atat de improbabil incat iti spui ca nu are cum sa te atinga. Dar iti spun, vizitatorule, tu nu ai cum sa ma inveti pe mine, indiferent cat de multe sejururi ai petrecut aici. Poti fi cel mai bogat om din galaxie, poti fi chiar Imparatul, perioada tot itit este limitata. Regulile sunt clare si foarte simple, iar una dintre ele spune ca intre doua excursii trebuie sa existe o pauza de doua saptamani dreniene. Te-ai intrebat vreodata de ce?

Iti voi raspunde eu. Atat la intrebarea asta cat si la altele pe care ignoranta te impiedica sa le constientizezi. Cine sunt eu? Unul dintre creatorii acestei lumi, unul dintre bastinasii Dreen-ului. Ai auzit cateva lucruri despre noi, insa prea putine pentru a cunoaste adevarul. Si mai mult de-atat probabil ca nu te intereseaza. Iti voi spune totusi, exact pentru ca nu vrei sa afli, pentru ca te lasi indobitocit de publicitatea Imperiului, pentru ca ai invatat sa ti se spuna despre realitate, in loc sa o vezi cu ochii tai.

Sunt pragul de trezire al visului tau, indecizia trecerii la realitate, un bug intr-un program controlat de Gardieni. Un element al hazardului, cu o viata foarte scurta, insa care te va ajunge. Numele este irelevant. Oricum, la ce ar conta sa mai stii si asta despre cel care iti pune sejurul in pericol? Pentru ca asta se intampla acum, cand intruziunea interfereaza cu visul tau. Esti luat in vizor, iar daca alegi sa visezi mai departe, sa urmezi mesajul ce nu trebuia sa existe, incalci regula.

Iar acum trebuie sa te intrebi: "Exista limite? Sunt lasat sa visez pana la un punct? Holo-urile nu spuneau de asa ceva!" Bineinteles ca nu spuneau! Cum avea sa mai scoti tu banii daca stiai asta? Unii isi cheltuiesc economiile de o viata pentru a ajunge aici, pentru a visa ce vor ei pret de o saptamana. Ii vad atunci cand vin, ahtiati dupa drogul care face sa vuiasca o galaxie intreaga, gata sa se cufunde in cele mai personale fantezii reproduse la cel mai inalt grad de acuratete. Imperiul a fost facut sa inteleaga dezavantajul declararii efectului de dependenta, fapt care echivaleaza cu pastrarea conturilor ce se scurg saptamanal de aici. Tu nu ai de unde sa stii asa ceva. Esti doar un vizitator limitat de numeroasele proceduri de protectie ale Gardienilor. Lor nu le pasa de functia pe care o ai. Poti sa incerci sa investighezi cat vrei, tot nu vei obtine ceva. Daca nu crezi, incearca!

Probabiul ca pana acum am reusit cel putin sa iti atrag atentia. Cand ajungi aici, cand marchezi amprentra ADN pe contract, ei iti spun ca poti sa visezi la orice. Si adevarul acesta este, doar ca intr-un alt context. Dreen-ul este, intr-adevar, cel mai minunat loc pe care l-a cunoscut omenirea pana acum. Planeta are o viata a ei, iar noi, bastinasii, stim asta. Dar Gardienii sunt aici pentru a profita, sunt aici pentru a ne limita noua visele si pentru a incasa sume enorme de la vizitatori. Stim ca vor sa ne elimine, insa asa ceva este total neprofitabil din punctul lor de vedere.

Noi traim aici de sute de ani am invatat sa dezvoltam o existenta in armonie cu planeta. Pentru noi, ea este sufletul, iar pentru ea, noi suntem corpul. Nu incerca sa vezi asta din punct de veder stiintific. In fata marilor spectacole ale vietii stiinta este o piesa ruginita, jucata anapoda de amatori pe o scena obscura. Nu poti explica ce se intampla aici decat cu sufletul. Exact asa alegi daca trebuie sa ma crezi pe mine sau sa consideri mesajul asta un fals. Inainte de a te pronunta, gandeste-te insa la doua lucruri majore: daca incalci regulile, iti vei dori sa mori, din moemnt ce Gardienii sunt manuitorii perfecti ai viselor; daca ma ignori insa, te vei intoatrce la existentra ta, la traiul de dinainte si vei dori sa il gasesti la fel. Dar cat de productiv ar fi pentru afaceristi sa isi abandoneze clientela dupa un singur contract? Dupa ce ai ajuns aici, ceea ce ti se parea a fi jocul vietii tale va deveni, de fapt, jocul Gardienilor.

Planeta ii va pedepsi pana la urma, dar noi trebuie sa fim mobilul. Tu, straine, cu cei in care crezi si eu, cu poporul meu asuprit. Stii care este strategia? Ei isi joaca rolul foarte bine, pe o perioada indelungata de timp si o constanta uimitoare. Noi trebuie sa izbucnim in actiuni tragice pentru ca, incet-incet, sacrificiu dupa sacrificiu, sa atragem atentia celor mai mari ca ei.

Pana la vremea in care tu priumesti mesajul acesta, eu voi fi cazut din cosmar in cosmar, incet, pana la moarte. Deci, sunt numarul unu. Necunoscut, nici macar de semenii mei! Dar sunt multumit... Pana cand ei vor inlatura eroarea, visul meu va interfera cu al tau, o alta limita va fi depasita, un alt fel de eroare se va naste. Si peste un timp nedefinit, vom fi uitati.

Daca alegi sa faci sacrificiul, nu imi ramane decat sa iti spun care este modalitatea, sa iti dezvalui ideea pe care o pierd din vedere Gardienii, atunci cand spun "fara limite". Cand auzi fraze lipsite de profunzime sa te gandesti numai la lucruri simple, indiferent de cat de reala este, de fapt, realitatea ta. In mod nu chiar atat de paradoxal pe cat ar parea initial, limitarile nu se refera la modul in care iti concepi visul. Poti alege orice subiect, de la uciderea Gardienilor, pana la distrugerea rasei umane si chiar la negarea a tot ceea ce se intampla, la dezvoltarea falsului ce se desfasoara, de fapt aici. Daca alegi sa ma crezi, in unul din visele tale, sa iti formezi realitatea dupa ceea ce ti-am spus, nu iti vor fac nimic.

Solutia aceasta e paradoxala! Trebuie sa incepi sa gandesti, trebuie sa ajungi sa crezi in tine prin vorbele mele si nu in martirismul ce ne asteapta. Inlatura dezinformarea si presiunea continua a unei noi forme de retardare.

Aici, pe Dreen visele se produc natural, desi dupa voia ta. Alege sa gandesti si lasa visul sa te ghideze. Nu vei afla nimic nou; nimeni nu va fi undeva acolo pentru a-ti furniza informatii. Tu stii totul dinainte, pentru ca mesajul meu ti-a aratat adevarul. Vei afla acolo, pirdut in ultima iluzie, ca acumulezi putere, ca esti gata sa treci peste orice cosmar pentru a infaptui un lucru in care crezi.
Dreen nu e visul bastinasilor, al Gardienilor, sau al vizitatorilor. Dreen e visul celor care au nevoie sa-si deschida mintea inainte ca viata sa li scurga prin fata ochilor, sub ordinea Imperiului.

Dreen e salvarea pe care cei slabi nu o gasesc in realitate...

7 decembrie 2001   

Powered by