Home


Revenge

de   Costin Manda   

O alta zi plictisitoare la birou il aducea pe Sherten mai aproape de scopul sau: acapararea serverelor Q6 ale QMTelnet. De obicei mai statea conectat pasiv si in afara programului, dornic sa afle care au mai fost reusitele Concernului. Dar azi era obosit. Foarte obosit. Stia ca viitorul nu ii rezerva mari surprize. Concernul pornise pe una dintre caile cele mai probabile, jucind la sigur. Poate intr-un viitor mai indepartat sau mai apropiat decit se astepta el, Concernul va prelua Q6, dar asta se va intimpla cu siguranta. Totul era acum un joc al negocierilor.

Isi indrepta atentia spre casa. Lasa rapoartele KI-urilor sa ii invadeze spatiul perceptional si comanda un fast-meal taiwanez, foarte condimentat. Trecu la nivelul trei si se concentra asupra hobbyului lui secret: astronomia.

Ultimul mare eveniment astronomic al deceniului, trecerea lui XFL-11 pe linga Terra. De pe acum toti alarmistii se linistisera, asteroidul avea sa treaca la o distanta mare de Terra si nimic nu avea cum sa il influenteze. Pina si Michael Jackson renuntase sa isi faca backup intr-un submarin de pe fundul oceanului. Isi lasa orizontul sa fie inundat de imaginea asteroidului care se apropia indiferent la atentia oamenilor. Desi era convins ca nu avea ce sa se intimple rau, o presimtire intunecata ii dadea tircoale. Imbatrinise, asta era cu siguranta motivul.

Ajuns la 30 de ani, Sherten Holgerson inca se mai simtea in stare sa munceasca, cot la cot cu KI-urile carora avea sa le trimita informatii finale, dar stia ca starea aceasta de euforie este ultimul efort al unui creier batrin. Nu mai dura mult si avea sa se retraga, downloadind parcuri linistite pe post de distractie principala.

Un homrob ii aduse mincarea aburinda: pulpe de pui preparate in stil asiatic. Cei mai buni bucatari ai lumii, asiaticii. Simti un os spargindu-i-se intre dinti. Se gindi cu melancolie ca daca ar fi fost reala, atunci interiorul osului ar fi fost plin de seva, nu ar fi avut acel gol perfect cilindric. Mincase ultima bucata de carne naturala cu 5 ani in urma, permitindu-si luxul unei contrabande cu melancolie. Acelasi gust, totusi.

Isi simtea corpul atrofiat de atita lipsa de miscare. Intra pe nivelul medical si comanda niste infuzii de vitamine si stimulari musculare. Instantaneu simti muschii picioarelor si ai abdomenului contractindu-se in miscari ritmice. Acum ca rezolvase si asta, se muta pe nivelul 3, astronomie.

Asteroidul atit de fascinant era de fapt o piatra moarta, miscindu-se pe o traiectorie aproape lineara spre Soare. Nu stia de ce era atit de atras de imaginea atit de plicticoasa. Canalele de discutii din cimpul sau perceptional erau si ele destul de goale, desi pline de oameni. Se trezi gindindu-se la multimea de oameni care statea intr-un fotoliu lasat pe spate, conectata la imaginea unui bolovan care se roteste prin spatiu.

Se gindi la fiul sau, Rennier. Il conecta si ii transmise salutul sau. "Lasa-ma acum, tata, tocmai dau un extemporal la cibernetica si imi programez KIul pentru cautarea surselor. Te caut mai incolo, K?". "K!"

Opri stimularea musculara si downloada Parcul Yellowstone 2011. Se plimba putin, privind cu admiratie catre fapturile gigantice, smulse din timpul lor pentru a fi aduse aici, in perceptia unui om care traia la mai bine de 15 de ani de la desfiintarea parcului pe motiv de spatiu. Un batrin asiatic isi antrena vigilenta luptindu-se in simultan cu doi velociraptori, folosind o naginata modificata cu doua lame. Era bun mosul, dar nu destul de rapid pentru o reptila de prada. Taisul ascutit traversa gitul unuia dintre carnivori, dar celalalt profita de imobilitatea temporara a omului si il sfisie pe lung cu ghearele sale.

Unii oameni sint masochisti rau, se gindi Sherten, apoi comanda eliminarea scenelor violente din taskul curent. Mosul si cele doua reptile fura inconjurate de un zid opac chiar putin dupa ce batrinul aparuse din nou, pregatit sa se razbune. Holgerson se mai plimba un pic printre picioarele unui Brahio, apoi se deconecta. Plimbarile prin parcuri sint totusi prea linistitoare.

Mesaj in cimp: "Q6 preluate. Felicitari! Ai impins termenul cu 2 ore inainte." Suedezul era mai bogat cu 2 milioane de credite, acum. Succesul sau il bucura pentru o scurta perioada de timp si il impinse sa caute aventura intr-un Erocha. Cu indeminare trecu la nivelul 4 si alese un erotism transcedental intr-un corp tentacular. Parcurse o zona umeda si sufocanta, unde diferite forme erau inlantuite intr-o orgie salbatica. Un fel de om-paianjen introducea spasmodic o gura modificata in vaginul unei femei contorsionate, preocupata sa imbratiseze un penis gigantic cu 2 picioare.

"SSssssstaiii pe aici sssssau ai de gind ssa actionezi?". O fata verzuie cu ochi si limba de sarpe aparuse de deasupra lui, de unde se tinea cu picioarele de craca unui copac. De ce nu? Isi trimise tentaculele catre corpul ei, cautind zonele ei erogene, urcind incetul cu incetul pe ea si contopindu-si perceptiile. Fata isi incolaci limba pe penisul lui apropiindu-si buzele incet si in joaca. Sherten isi subtie capul, apoi se prelinse cu forta in ea, atingind punctele pe care KI-ul i le detecta conectate la zone erogene. Atinsera orgasmul simultan, intr-o vibratie energetica.

Sistemul era pus pe conceptie off. Un recipient absorbi lichidul albicios si il distruse. "Ai fost bun, pentru un batrin. Poate si alta data..". Mesaj in cimp. Netad-ul si pozitia geografica. Un pusti de 12 ani din Brazilia. Simti un gol in stomac. Ori de cit ori i se intimpla chestia asta tot nu reusea sa se obisnuiasca. Se deconecta scirbit de la nivelul 4.

Uneori i se facea dor de sex in realitate. Inca il mai durea amintirea sotiei lui. Revazu din nou momentul cind ii ceruse sa faca dragoste cu el pentru prima oara. Rennier avea doi ani. Nimeni nu mai murea de mult din cauza homrobilor defecti. De ce a trebuit sa fie ea? Vikyto fusese o sotie buna.

Fu cuprins de un sentiment neplacut. Nu era de la amintiri, ci venea din perceptie. De pe Net. Nu putea insa sa il defineasca. Se conecta la nivelul doi de stiri. Nimic nou pe nicaieri. Acelasi razboi ridicol pentru construirea de habitate in Sahara. La fiecare victorie decisiva cineva arunca o bomba EMP si o luau de la inceput. Din punctul lui Sherten de vedere razboiul se terminase de mult. Concernul avea exclusivitate asupra serverelor sahariene. Cine le folosea ii era complet indiferent. Deodata toate canalele de stiri incepura sa vibreze. ZFL-11 isi schimbase traiectoria.

Era imposibil. Un asteroid nu putea sa isi schimbe traiectoria asa, din senin. Instrui KI-ul sa caute cauza modificarii traiectoriei. Cauza era necunoscuta. Tot ce se stia era ca traiectoria se modificase. Piatra se prabusea direct spre Terra.

Cimpul incepu sa vuiasca. Specialistii transmisera imediat mesaje linistitoare, asteroidul avea sa fie deviat cu sonde speciale, apoi spart in bucati cu rachete nucleare. Nimeni nu avea sa fie ranit. Simultan aparura filmele artistice KI despre impactul planetei cu asteroidul. Asteroidul era locuit pe un canal, pe un altul era o nava extraterestra care venise sa faca contact pasnic cu noi, pe un altul nava era atacata cu rachete nucleara, iar Terra era obliterata.

Suedezul avusese intotdeauna cunostiinta despre cum avea sa vie viitorul. Concernul avea sa acapareze din ce in ce mai mult din serverele Net, pina cind avea sa se sparga in subconcerne care aveau sa se lupte pina la suprematia unuia care avea sa se divida, la rindul sau. Ca manager al deciziilor finale KI, el era asigurat, era un strateg bun, nu conta unde lucra. Rennier avea educatia platita pina la 15 ani, Vikyto murise, totul era clar. Iar acum o piatra cadea din cer pe pamint fara nici un motiv anume. Sentimentul neplacut reveni, impreuna cu impresia lui mai veche ca ceva nu era in regula.

Se conecta la nivelul 5 astronomie. Datele stiintifice apareau in simultan cu imaginea asteroidului. Canalele de discutii vuiau de impresii. Traiectoria nu se schimbase putin, ci radical. Asteroidul se indrepta direct spre Terra si mult mai repede decit pina atunci. La naiba! Interferente! Imaginea ciocnirii unei comete cu Jupiter. Isi aduse aminte, se petrecuse in secolul 20. Chiar si asa nu isi putu reprima gestul reflex de a trimite mesaj in Net catre Concern "ce naiba faceti, apar interferente". "Cauza necunoscuta. Conecteaza-te".

Intii meteoritul, apoi Concernul are probleme de interferenta pe care nu le poate controla. "QMTelnet?" "Nu, e ceva extern." "Extern?!". Cimpul perceptiei ii fu umplut de imaginea retelei si datele spionajului partial asupra QMTelnet. Interferenta afectase Reteaua pe mai multe nivele, in mai multe subdomenii, atit in ce priveste Concernul, cit si zonele periferice ale QMTelnetului. Despre interior nu aveau date.

Se conecta la nivelul 6, date militare, acces partial si nivelul 2 stiri. Urmari pregatirile de lansare ale sondelor automate. Kiboti si Ciboti se completau pentru pregatirea aparatelor specializate. Pregatite din timp pentru o astfel de eventualitate, ele aveau sa se lipeasca de asteroid, apoi sa arunce din el intr-o anumita directie, folosind un foraj neutronic. Rachetele care aveau sa distruga asteroidul pentru orice eventualitate erau si ele pregatite, la fel si mecanismele de autoaparare, in caz ca unele rachete nu sint trimise catre asteroid, ci catre cine stie ce concern concurent.

Sherten lua legatura cu fiul sau. "Renny. Ce faci?" "Bine. Scoala a fost intrerupta de stirile astea. Grozav, K?" "K, grozav... Renny. Esti un fiu bun" "Stiu, Sher. Si tu esti un tata tare". Isi concentra perceptia la datele pe care le primea. Poate ca sentimentul lui negru nu era datorat virstei.

Incepu sa devina sigur de asta cind percepu stiri cum ca sondele incep sa o ia aiurea si sa explodeze in spatiu inainte de a atinge asteroidul. Acum ipotezele plouau din toate directiile. Era clar ca asteroidul se apara si isi schimba traiectoria. Inseamna ca este o nava straina. Sa incercam sa comunicam cu ea. Mesaje pe toate lungimile de unda erau trimise catre vizitatorul spatial, dar nici un raspuns nu venea inapoi. O raza laser trimisa catre meteorit cu scopul de a comunica cu forta care il controleaza fu dispersata in mijlocul spatiului, fara nici un motiv aparent.

Suedezul stia ca viitorul nu va mai fi asa cum si-l pregatise el. Ce ar fi putut sa faca? Isi comanda Kibotul sa ii mute corpul intr-un loc mai sigur, dar raspunsul veni repede. Caile de acces inundate. Si altii se gindisera la asta. Uploadul mental era de asemenea indisponibil. Buncarele software ascunse sub pamint si sub fundul oceanului erau deja asaltate de cei care vroiau sa isi salveze constiinta in pofida corpului.

Canalele vuiau acum. Interferente datorate supraincarcarii se iveau pe peste tot in retea. Sherten Holgerson se gindi sa se deconecteze fizic de la Retea chiar cind percepu ca rachetele nucleare explodau inainte de a isi atinge tinta. Terra era blestemata. Nici o masura luata impotriva impactului nu parea ca functioneaza. Pregati comenzile de deconectare si resensibilizare, dar deja ceva se intimpla.

Interferentele aveau toate aceasi forma, mai clare cu fiecare moment. Reteaua parea sa fie si ea lovita cu fiecare apropiere a meteoritului. Si deodata suedezul simti o voce... nu, nu o voce, o constiinta, mai multe constiinte, toate gindindu-se cu ura la terranii intrati in panica. Gindul devenea din ce in ce mai clar, cu cit se concentra asupra lui. "Acum e rindul vostru. Ce ati facut cind s-a intimplat acelasi lucru inainte? Ati trimis sonde? Ati trimis rachete? Kiboti? NU! ATI STAT SI V-ATI UITAT. Acum a sosit si vremea noastra. Traiti si voi ce am murit noi".

Desigur... Jupiter! ciocnirea fragmentelor de cometa cu Jupiter. Jupiter e locuita. Dar trebuiau sa isi dea seama. Noi nu stiam, nu am crezut ca trebuie sa facem ceva, nici nu aveam tehnologia atunci. Un gind hohoti prin intregul Cimp, intrind in mintea fiecarui om: "RAZBUNARE!". Asteroidul lovi Sahara. Macar se terminase razboiul.

Reteaua cazuse. Sherten se trezi in intuneric. Lumina de avarie se aprinse in scurt timp iluminind o camera de 3x3m plina de fire si o gura de acces. Suedezul nu trecuse prin resensibilizare. Se simtea acum de parca ar fi calcat un Brahio pe el. Auzul ii reveni incetul cu incetul, odata cu sunetul programului KI standard "Se pare ca Reteaua este intrerupta. Incerc sa ma reconectez, astept pina la o viitoare conectare sau pregatesc evacuarea?". Mirosurile incepusera sa se simta. Parfumul din camera si deodorantul cu care ii era uns corpul din doua in doua zile isi amestecara aromele cu mirosul propriului corp transpirat.

Asa simteau oamenii inainte de Retea? O Perceptie atit de limitata? Se uita la mina sa de un alb translucid. Mai bine murea decit sa traiasca asa. Dorinta ii fu indeplinita cind unda de soc spulbera Europa Nordica.

februarie 2001      

Powered by