Home


Atlantykron dupa 10 ani

Alaturi de Zilele Cenaclului “Quasar” din Iasi, Tabara de vara ramane singura manifestrare SF nationala care se mai desfasoara cu regularitate.

Atlantykron este un cuvant magic pentru cei care merg pe acea insula, situata la 20 de kilometri nord de Cernavoda, langa satul Capidava. O legenda locala spune ca cel care bea o gura din apa Dunarii acolo, nu are liniste pana cand nu se reintoarce. Eu am baut apa din Dunare, chiar in primul an in care am participat. Si m-am reintors. Coincidenta sau nu, dar asta mi s-a intamplat.

Intre 18 si 27 august s-a desfasurat cea de-a XI-a editie a Taberei Internationale de Creatie Science Fiction "Atlantykron". Desi au existat probleme privind finantarea acestei manifestari, ea a avut loc in conditiile obisnuite. Cu o serie de invitati, printre care s-au numarat Dr. Ph. David Anderson - presedintele Time Travel Research Center, Prof. Florin Munteanu - presedintele Centrului pentru Studii Complexe (CSC), Dan Farcas - renumit ozeneolog, Roberto Quaglia - scriitor italian, Alexandru Mironov, Mihaela Muraru-Mandrea, Adrian Ionescu - scriitori, Prof. Pierre de Hillerin - presedintele Centrului pentru Studiul Problemelor Sportive, Stefan Ghidoveanu - traducator si realizator radio, presedintele juriului pentru concursul de literatura, Aurel Manole - pictor, membru al Uniunii Artistilor Plastici, presedintele juriului pentru concursul de arte plastice.

Au fost circa 100 de participanti oficiali, de la cenaclurile de Science Fiction "Planetar", "Star Trek" si "String" (Bucuresti), "Quo Vadis?" (Ploiesti), "Quasar" (Iasi), "Noi" (Focsani), "Atlantis" (Cernavoda), "Pozitronic" (Buzau), "SFera" (Braila), "A 5-a dimensiune" (Galati), "BrAnt" si "Brain" (Brasov).

Organizatorii "Atlantykron 2000" sunt Time Travel Research Center (fara de care, poate, aceasta editie a taberei nici nu ar fi avut loc), Fundatia Socratee, Centrul pentru Studii Complexe, Federatia Nationala de Science Fiction pentru Tineret (FNTSF), EUROTIN si Ministerul Tineretului si Sporturilor (MTS). Si nu in ultimul rand Sorin Repanovici - presedintele FNTSF, cel fara de care, de ce sa nu o recunoastem, tabara nu s-ar organiza in conditiile cu care ne-am obisnuit.

Majoritatea manifestarilor s-au desfasurat pe un bac, asigurat cu curent electric. Aici au avut loc proiectii de filme, cum ar fi "The Matrix", "Star Wars - The Phantom Menace" si "Alien IV". Un colectiv de redactie format din Stefan Ghidoveanu, Michael Haulica, Danut Ivanescu si Marian Irimia a editat 5 numere ale fanzinului taberei, intitulat "Gazeta de Atlantykron".

Principalele concursuri au fost cele de literatura si arte plastice. Dar, pe langa acestea, David Anderson a initiat un inedit concurs de logica, "Enigma 2000", ce s-a desfasurat pe parcursul intregii tabere.

Premiantii concursurilor sunt urmatorii:

Una pe zi (povestiri scrise la fata locului);

 "Ferestrele Babilonului" de Don Simon si "Liber! Liber! Liber!" de Traian Badulescu (tema "Diavolul si bunul Dumnezeu");
  "Pedeapsa" de Cristina Savescu (tema "Alchimia - o meserie de viitor?");
  "Draga mea Scully" de Don Simon (tema "Iubita mea extraterestra");
  "Poemul zeului" de Don Simon (tema "E greu sa fii zeu");
  "Muntele inghetat al mortii" de Felix Moga (tema "Ultimul motocentaur").
 

La concursul de literatura cu lucrari aduse de acasa, locul I i-a fost acordat lui Don Simon ("Soapte") si mentiune lui Carmen Maftei ("No Man's Land").

 

Clasamentul general al concursului de arte plastice, care s-a desfasurat in mai multe etape, este:

  locul I - Ioan Barladeanu;
  locul II - Manuela Benesanu;
  locul III - Teodora Steflea.
 

La concursul de lucrari in nisip "Regii Nisipurilor", castigatorii au fost cenaclurile Sfera (locul I), urmat de "A 5-a dimensiune", "Atlantis" si "Pozitronic".

 

La concursul "Enigma 2000", echipele invingatoare au fost: "Pur si Simplu" (locul I), "Kardin" (II), "ROSF" (III), "Ciuvashia Coanda" (IV) si "ZAR3" (V).

Printre alte manifestari s-au numarat conferintele zilnice ale lui David Anderson privind studiul calatoriei in timp (cu teme cum ar fi "Ce este timpul?", "Calatoria in viitor", "Statia Spatiala Internationala si viata in spatiu", "Calatoria in trecut" etc.). Prof. Florin Munteanu a sustinut mai multe conferinte pe tema geometriei fractale si a stiintelor complexitatii, iar Dan Farcas a evidentat posibilitatea existentei unor civilizatii extraterestre. Au fost proiectate cateva retrospective ale taberelor "Atlantykron" si prezentari de site-uri SF ("ROSF" si "Lumi virtuale"). Adrian Ionescu a lansat volumul "Lacrima neagra" iar Mihaela Muraru-Mandrea, ultimul numar al revistei "String". Ovidiu Petcu si-a prezentat cele mai recente creatii in domeniul machetelor de nave spatiale.

Anul viitor, "Atlantykron" se va intersecta, dupa toate probabilitatile, cu EUROCON-ul care se va desfasura in Romania. Sa speram ca va fi o tabara finantata asa cum se cuvine. Pentru ca merita sa existe. 

Traian Badulescu   

Powered by